Banner
Kép
Tartalom

A budapesti gettóból utolsó alkalommal 1944. december 24-én szállították ki a Salgótarjáni úti temetőbe a halottakat. Ezt követően a holttesteket előbb a Kazinczy u. 40. alatti fürdőben, majd annak udvarán helyezték el, amikor már ez is megtelt, akkor üzlethelyiségeket vettek igénybe, illetve a Klauzál téren temették el. A kíméletlen fagyok miatt idővel már erre sem volt mód, így temetetlenül hevertek a holttestek a gettó területén belül.
A gettó felszabadulása után, 1945. február közepéig az áldozatok holttesteit kiszállították a Salgótarjáni úti temetőbe, illetve a Dohány utcai zsinagóga kertjében hantolták el 24 tömegsírban.
Egyik feldolgozott forrásunk a zsinagóga kertjében eltemetett halottak névjegyzéke, melynek eredetije a Magyar Zsidó Levéltárban található, és a Budapesti Nemzeti Bizottság irataiban található adatokkal is kiegészítettük. A fennmaradt dokumentum alapján a tömegsírokban eltemetett áldozatok száma 2180 fő. A csatolt lista végén találhatóak a Klauzál tér 2. sz. előtti tömegsírokban eltemetett áldozatok nevei (69 fő), illetve a szintén itt eltemetett Wesselényi u. 35. sz. szükségkórház halottai (22 fő).
A Salgótarjáni úti temetőbe kiszállított halottak névjegyzéke itt található. A temetői napi jelentések 1945. január 29-től tartalmazzák a „házaktól a felek által kiszállított halottak névjegyzékét.” A lista 1256 nevet tartalmaz, az áldozatok a bővebb adatok megadásával (életkor, lakcím) jól azonosíthatóak.