Banner
XIV. Korong utca 6.
Tartalom

A „város peremén” álló ház udvari manzárdlakásában, amelyet 1933–1936 között Szántó Judit és József Attila bérelt, 1944-ben Weisz Lóránt lakott. 1938-ban költözött a házba, gépésztechnikus volt, de ügynökként működött. Az 1941-es népszámlálás adatai szerint izraelita vallású volt, felesége és két gyermeke a népszámláláskor Nagybecskereken tartózkodott. A Weisz család túlélte a vészkorszakot és az ostromot, még 1945-ben is a házban lakott, ráadásul házbeli pozícióját is javítani tudta: a manzárdban elhelyezkedő, a háború során használhatatlanná vált garzonból leköltözött özv. Tekautz Adolfné Jancsó Ilona nyugalmazott óvónő komfortosabb lakásába, később pedig Arany Dánielék elhagyott otthonának lakójaként tűnik fel.

A Korong utcai háznak további sárga csillag viselésére kötelezett lakói voltak a katolikus Arany Dániel (Pest, 1863 – Budapest, 1945) matematikus, középiskolai tanár és református felesége, Arany Dánielné Szántó Ella. A házaspár 1936-ban költözött a Korong utcai kétszobás lakásba, éppen abban az évben, amikor József Attila kiköltözött manzárdszobájából. Az Arany házaspárt 1944 nyarán csillagos házba költöztették, Arany Dániel könyvtárát ekkor az Eötvös Lóránd Matematikai és Fizikai Társulatnak adományozta. Ez a könyvtár ma is megvan a Budapesti Műszaki Egyetem Matematikai Intézetében.

Arany Dánielné a gettó Wesselényi u. 18. alatti kórházában hunyt el 1945. február 12-én. Férje halálának körülményei nem ismertek. Mindketten a Dohány utcai zsinagóga udvarán, tömegsírban nyugszanak. Arany Dániel emlékét emléktábla őrzi egykori lakóháza falán.

A szintén zsidónak minősülő tulajdonos, Syrinek Rudolf sorsának alakulását nem ismerjük, de az 1945-ös népösszeírásban már Friedmann Antal nagykereskedő szerepel a ház tulajdonosaként.

A ház lakói: Arany Dániel és Arany Dánielné Szántó Ella