Banner
Image
Content

Erdős Andor 22 éves Felsőerdősor utcai fiatalembert 1942-ben vitték munkaszolgálatra a Háromszék vármegyei Bereckre. A szüleivel és barátaival nyílt levelezőlapon folytatott sűrű levélváltások, a kényszerű „időjárásjelentések” és az általános aggodalom  megnyilvánulásai mellett, itt-ott a nyomasztó környezet és a  megalázottság  viszonyaira is fényt vetnek. Mivel a katonai cenzúra  főként a konkrét adatokra és tényszerű megállapításokra utazott, a kódolt üzenetek és a  kizárólag a családtagok által ismert körülmények fényében megfejthető „gyanús közlések”  az utókor számára adnak értelmezési feladatot…

A jövő záloga
"Az élet tele van fatális véletlenekkel, talán olyankor fogsz találkozni Vele, mikor egyáltalán nem fogod várni. Rengeteg alkalom, lehetőség van. Nem szabad elmenni mellette. Alkalmazkodni kell a jelenhez, mert ez a jövő záloga."  Miklós nevű barát levele. 1943. március 18.

Derűlátás minden áron 
"Elég sokat dolgozom, nem nagyon fárasztó, inkább az időmet veszi igénybe. A Sors kiszámíthatatlan, de bízzunk benne, hogy fogjuk hallani még Beethovent, Lisztet, Csajkovszkijt stb." Miklós nevű barát levele. 1943. január 26.

Minimálprogram
"Nézd az eget, ha ráérsz, s biztos felüdülsz tőle. Ott megtalálod a Harmóniát, amit mindig és mindenben keres az Ember. Egyelőre csak ezt tudom ajánlani." Magda nevű ismerős levele. 1943. február 19.

A fegyenc dandy
"Szorgalmasan olvasom a lapjaidat és örülök, hogy nem lógatod az orrodat. Amin nem lehet változtatni, abba bele kell nyugodni. Semmi sem tart örökké. […] Oszinak is jelentkeznie kell 15-én az újabb rendelet értelmében. Ő is daliás kmsz. [közérdekű munkaszolgálat] lesz. Elképzelheted, hogy fog kinézni, mert meleg holmi híján halina anyagból fog kabátot csináltatni magának. Egy fegyenc dandy hozzá képest." Magda nevű ismerős levele. 1942. november 23.

Légy bajtársias!
"Azt hiszem, édes Öregem, lassan kinövünk a gyerekcipőből, megeshetik, hogy az Életben össze-vissza sodródunk, mint kanálisban az a bizonyos! Vezérmotívum az Egészség, a többi mind melléktéma. Gondold bele Magad a Sors Szimfónia 3-ik tételébe! Én még csak az elsőnél tartok. Erről többet nem csevegek, mert túl kivonatos és nehezen érthető. Inkább vigyázz Magadra, légy bajtársias."  Miklós nevű barát levele. 1942. október 23.

Csak te vigyázz...
"…csak Te vigyázz, hogy meg ne fázzál, ha nagy a bakkancs, tegyél bele kapcát, az jó vastag és meleg, amit küldtem, sok olyan dolgot kérsz, amit vittél magaddal, talán elveszett?"  Édesapja levele. 1942. október 26.

Fő a jó hangulat
"…annak is örvendek, hogy jól vagy és jó hangulatod van, csak szorgalmas légy és akkor minden jó, azt meg tudom, hogy te azon vagy, hogy [a] megelégedést elnyerd." Zsófi néni levele. 1942. november 25. 

Inkább szép
"Igyekezz hazajönni minél előbb. Születésnapi ajándékul. Különben jól vagyunk. Az idő inkább szép, mint csúnya. Szeretnénk már 2 évvel öregebbek lenni. Írjál." Magda nevű ismerős levele.1943. március 18.